Skräpposten minskar, men inte hos SpamDrain

Antalet spam som skickats har minskat med 40% andra kvartalet i år enligt en artikel från IDG. Statistiken kommer från Secure Computing som även konstaterat att antalet zombier ökar långsammare än 2007. Men faktum är att det fortfarande ökar, vilket är anmärkningsvärt. Så länge antalet zombier blir fler, ökar också risken för spam-attacker, intrång och virusspridning.

Andelen spam SpamDrain filtrerat 2006-2008

Andelen spam SpamDrain filtrerat 2006-2008

I SpamDrains statistik ser vi inga tendenser till samma mönster som Secure Computing. I en sammanställning vi gjort idag ser vi istället att en minskning skedde i början av 2007 för att sedan öka igen fram till början av 2008. Sedan dess har andelen spam legat på en konstant nivå på ca 85 % under hela 2008. En rejäl minskning såg vi under juli månad, men statistiken under juli är mycket otillförlitlig med tanke på semestrar då många tar en paus från e-postläsandet.

Det återstår att se under hösten hur spammarna arbetar. Hittills kan man säga att de tycks ha rivstartat sensommaren med massiva trojanattacker som sprids i nyhetsliknande mejl, som vi tidigare rapporterat om.

Mer statistik från SpamDrain.